Hoe werkt dat als Maarn-Maarsbergen Natuurlijk in beweging komt….

Afgelopen zomerperiode had ik helaas veel contact met de gemeente. Voor een naast gelegen perceel was namelijk een aanvraag ingediend voor de kap van een groot aantal bomen.

Onvoorstelbaar hoe een gemeente omgaat met het verlenen van kapvergunningen. We hebben destijds voor Maarn gekozen vanwege de groene leefomgeving. Maar als je kijkt hoeveel bomen er de afgelopen jaren in Maarn zijn gekapt alleen al door de verbreding van de snelweg en de aanleg van de tunnel onder het spoor, zou je verwachten dat onze gemeente de bomen die er zijn met alle zorgvuldigheid behandelt. Helaas is dat niet waar want de argumenten die aangedragen werden voor het verlenen van de kapvergunning waren niet compleet en niet correct.

Mede namens een groot aantal buurtbewoners hebben we bezwaar aangetekend en hebben we tijdens een hoorzitting ons bezwaar toegelicht. Na deze hoorzitting kreeg ik het gevoel dat we het zouden gaan verliezen.

In mijn zoektocht naar een uiterste uitweg kwam ik op de website van MMN terecht. Ik kende deze organisatie niet, maar heb toch maar gemaild over onze case en of het bestuur nog mogelijkheden voor ons zag. Mijn mail werd direct heel voortvarend opgepakt en dezelfde week kwam Richard Zweekhorst bij ons thuis om de situatie te bekijken. Ook hij was van mening dat de beoordeling door de gemeente absoluut niet juist was.

Op dezelfde ochtend had Richard al een afspraak gemaakt met de afdelingsmanager ‘Groen” van de gemeente om onze case te laten zien. En de volgende dag stond ik in de tuin de afdelingsmanager en Richard.  Door samen buiten te kijken naar de situatie, ging de case ook bij de gemeente leven. Vanuit MMN zijn daarna een aantal brieven gestuurd naar het college van B&W. Onze case was namelijk een case die precies aantoont hoe de gemeente werkt. Er wordt te makkelijk omgegaan met het verlenen van kapvergunningen en dat voor een gemeente die juist haar groene karakter als belangrijk kenmerk heeft.

Als MMN zich ergens hard voor maakt, dan doen ze dat ook met alles. Vele telefoontjes en gesprekken met ambtenaren van de gemeente, de betreffende wethouder en zelfs de burgemeester hebben plaatsgevonden.

Helaas hebben we te laat, na de formele procedure, contact gezocht met MMN en heeft de gemeente de kapvergunning verleend.  Wel heeft onze case de gemeente weer op scherp gezet. Als MMN zich inzet voor een case, dan komt de gemeente  er niet gemakkelijk vanaf. Daarnaast was het voor ons erg fijn om intensief contact te hebben met MMN om beter te snappen hoe de gemeente werkt en hoe je daarmee om moet gaan. Want dat is zeer complex….

MMN bedankt!

Een bewoner uit Maarn

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »