Zoek

Grote Bloemheuvel wordt Rijksmonument

Bij het ter perse gaan van dit nummer ontvingen wij een heuglijke mededeling. De Grote Bloemheuvel in het centrum van Maarsbergen krijgt hoogstwaarschijnlijk de status van Rijksmonument.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Zeist heeft positief gereageerd op het gezamenlijke voorstel en verzoek van de gemeente Maarn en de Cultuurhistorische Commissie om het pand op de lijst van beschermde monumenten te plaatsen. De commissie is hierover vanzelfsprekend zeer verheugd – en ook het bestuur – omdat vanaf de oprichting van de commissie in 1998 er steeds op is gehamerd dat de Grote Bloemheuvel van unieke waarde is.

De Rijksdienst heeft dit inmiddels erkend. Zij acht het behoud van de Grote Bloemheuvel van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde (18e eeuwse hallehuisboerderij met afleesbare ontwikkeling van een nevenfunctie: het café) en vanwege de belangrijke geschiedkundige en visuele ensemblewaarde zowel in relatie tot Kasteel Maarsbergen als de oude dorpskern.

De Cultuurhistorische commissie hoopt dat de gemeente Maarn nu samen met de eigenaar en de Rijksdienst creatief naar oplossingen gaan zoeken om het pand te restaureren. Vanzelfsprekend zal de commissie de ontwikkelingen volgen en de partijen stimuleren om de zaken voortvarend op te pakken. Hopelijk zal het nu ernstig vervallen pand over enkele jaren weer de dorpskern sieren. Wij houden u op de hoogte!

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »