Verslag: “op expeditie in de tuin” met Luc Hoogenstein

Op 12 mei kwam Luc Hoogenstein naar Maarn om bij de Buren in de Twee Marken te vertellen over zijn boek: “Mijn 1000 soorten tuin”. Er waren meerdere kinderen en een handje vol volwassen aanwezig. Voor dat de lezing begon startten we eerst buiten de Twee Marken op zoek naar soorten.

En jawel hoor, we waren nog geen stap de deur uit of we hadden succes. Luc verzette een plantenpot en natuurlijk kwamen daar de eerste diertjes tevoorschijn kruipen. Pissebedden, kevers, rupsen, regenwormen, binnen de kortste keren hadden we al meerdere soorten ontdekt.

En bij elk dier wist Luc een aardigheidje te vertellen. Want wist je dat wanneer er geen regenwormen bestonden er wel een laag van 6 meter aan boomblad zou liggen? Sommige kinderen leek dit trouwens best wel gaaf.

Inmiddels waren er meer volwassenen aangesloten en binnen gekomen begon Luc zijn presentatie. Hij vertelde hoe hij begon in de coronatijd om de dieren in zijn tuintje in Utrecht te tellen. Hij hoopte 1000 soorten binnen 1 jaar te kunnen tellen in zijn 200 m2 meter grote tuin. Maar het ging sneller dan hij en zeker andere dachten: in augustus telde hij namelijk al de 1000e soort in zijn tuin: de aardappelstengelboorder een nachtvlinder.

In Nederland komen ruim 2600 verschillende soorten nachtvlinders voor. Een mooi verhaal was dat hij op een avond een lamp had staan met een doek om nachtvlinders te lokken. Opeens kwamen er allemaal witte vlindertjes op de lamp af en niet een klein beetje maar het was een complete stortbui van honderden vlinders. Het ging om de zogenaamde stippelmot. Hij trok maar snel de stekker uit de verlichting en de volgende dag waren ze allemaal weer verdwenen.

Een van de hoogtepunten voor hem was de boommarter. Helaas lukte het niet om zo snel een camera te vinden. Hij baalde enorm, want geen foto is geen bewijs. Gelukkig sprak een dag later zijn buurman hem aan met de vraag of hij ook dat beest op het balkon had gezien en hij liet daarbij de foto van de boommarter zien net een meter vanaf zijn tuin.

Het verhaal over de zombievlieg vond ik echt griezelig. Een bepaald soort schimmel (vliegenzombieschimmel) gaat als hij eenmaal op een vrouwtjesvlieg zit, draden maken naar de hersenen van het beestje en neemt zo de besturing over. De vlieg gaat op een hoog plekje zitten met de vleugels wijdt uiteen zodat de mannetjes gelokt worden. De schimmel kan zich zo verder verspreiden. Brr maar niet teveel over nadenken en hopen dat die schimmel niet ook eens bij mensen dit kunstje gaat uitproberen.

Na ruim een uur praten zat iedereen nog steeds aandachtig te luisteren. Na afloop was er gelegenheid om het boek van Luc te kopen bij Boek en Koek, die ook aanwezig was.

Het was een leuke en leerzame bijeenkomst, waarbij het onmogelijk was niet enthousiast te worden over kleine diersoorten. Vijf families hebben zich opgegeven om met deskundigen op zoek te gaan naar kleine diertjes en insecten in de eigen achtertuin.

Verslag Coosje Bakker

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »