Veel mensen noemen dit de Acaciaboom, maar het is de Robinia Pseudoacacia. Ook wel de valse Acacia genoemd vanwege de scherpe doornen op de takken. De boom komt uit Noord-Amerika en is een exoot. De boom groeit relatief snel en verspreidt zich gemakkelijk. Daarom is dit soort niet altijd geliefd bij bosbeheerders, maar de bijen genieten van de bloemen en wij van de acaciahoning.
Wat vaststaat is, dat deze pseudo acaciaboom bij de nieuwbouw van de woningen op het Buntplein in 2022 mocht blijven staan. Volgens de werkgroep Buntplein is de aanwezigheid van deze boom doorslaggevend geweest om het aantal nieuw te bouwen huizen aan het Buntplein beperkt te houden tot de ruimte die de vroegere PLUS supermarkt innam. In de plannen van de eerste projectontwikkelaar dreigde het gehele plein volgebouwd te worden en dan zou deze markante boom het niet overleefd hebben.
De boom neemt nu een prominente plek in op dit stukje plein. In voorjaar bloeit deze prachtige boom met witte bloemen en de geur komt je dan tegemoet.
Hoe oud is deze boom?
De herinneringen van bewoners lopen hierover uiteen.
1. Stond deze boom er bij het bouwen van de wijk Driesprong? (Wolff Pesscher)
2. Is deze boom geplant toen het Buntplein voorzien werd van stenen en bielzen rond 1972? ( Jeltje Bijleveld)
3. In 1972 lag er bouwmateriaal op het plein en stond er geen boom (Jeltje Bijleveld)
3. Is deze boom geplant toen de Marinewijk werd gebouwd in de jaren 1960? (Kees van Lambalgen)
4. Op de foto in het plaatjes van boek van Maarn en Maarsbergen p.24 van de boerderij van fam. van den Bunt is geen grote boom te zien. Datum foto?
Kortom we weten niet hoe oud deze boom is waarschijnlijk tussen de 60 en 45 jaar. Voor een boom nog best wel jong. Dit soort kan tot 200 jaar oud worden.
Met dank aan Kees van Lambalgen en de (eerste) bewoners van het Buntplein: Jeltje Bijleveld, Paul van de Berg en Wolff Pesscher.