Zoek

De Koeheuvels

Koeheuvels 1

Na het onderhoud van de Koeheuvels deze winter zijn er dit voorjaar ook nieuwe informatiepanelen geplaatst bij drie ingangen ervan. Op deze panelen staat onder meer te lezen dat de Koeheuvels een waardevol historisch landschap vormen.

 Koeheuvels 1Het toont hoe de omgeving rond Maarn er in vroeger tijd uitzag. Het landschap werd eeuwenlang gevormd door een heide met vooral schapen die het beeld bepaalden op de Utrechtse heuvelrug. Dus het landschap van de Koeheuvels, zoals wij dat voor kort kenden en hoe fraai ook, was eigenlijk nog niet compleet. Dat beeld gaat echter terug komen, want de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil het gebied enkele malen per jaar laten begrazen door een schaapskudde. Doordat het gebied zich niet leent voor het plaatsen van een raster is ervoor gekozen om de schaapskudde te hoeden, dat wil zeggen dat een schaapherder met honden de kudde begeleidt.

De eerste begrazing was onlangs van 4 juli tot 6 juli onlangs; de schaapherder uit Maarsbergen, Jan Crets, liep iedere morgen met 150 schapen en 2 honden van Anderstein binnendoor naar de Koeheuvels. Veel mensen hebben genoten van de schaapskudde aldaar of onderweg van of naar de Koeheuvels. Het historisch landschap was dus deze dagen weer compleet met schapen en honden en een herder. Wij hopen dat Jan Crets nog regelmatig op de Koeheuvels terugkomt, zodat het historisch beeld van weleer weer te zien is op de heide van de Maarnse Koeheuvels.

Zie ook www.cklandschapsbeheer.nl.Op de eerste foto zien we wethouder Tim Verhoef die de nieuwe informatiepanelen onthult. Op de tweede foto schaapherder Jan Crets met zijn kudde van 150 heideschapen en hond.

door: Cees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »