Zoek
Agenda

Informatieavond ontstaan sterren en planeten + kijkavond sterrenbeelden in de winter.

Op donderdagavond 18 januari 2024 verzorgt Hennie Sohl een informatieve avond met als titel ‘Wij zijn gemaakt van sterrenstof’.

 

Hennie is publieksmedewerker bij de Sonnenborgh in Utrecht, de oudste sterrenwacht van Nederland.

Bij de lezing vertelt hij over wat het verschil is tussen sterren en planeten, hoe deze zijn ontstaan en wat onze plek is in het melkwegstelsel van 200 miljard sterren, waar wij deel van uitmaken. 

 

Sterren – onze zon is er één van – worden geboren, leven enkele miljarden jaren en gaan ook weer dood. Tegenwoordig weten we door waarnemingen van het heelal steeds meer hoe dit proces in zijn werk gaat.

 

Tijdens de lezing zullen we zien hoe in het sterrenbeeld Orion nieuwe sterrenstelsels ontstaan. 

Hennie zal tijdens zijn lezing inzoomen op wanneer en hoe onze zon en de daarom heen draaiende planeten zijn gevormd en welke spectaculaire waarnemingen mogelijk zijn. Ook legt hij uit dat wij deel uitmaken van een melkwegstelsel van 200 miljard andere sterren en wat de plaats van onze zonnestelsel in dit stelsel is. Door moderne satellieten zoals de Hubble telescoop en de James Webb telescoop is ontdekt dat er in het heelal nu 2000 miljard melkwegstelsels bestaan en dat ons heelal steeds groter wordt.

In het tweede deel van zijn lezing vertelt Hennie welke sterren en planeten op een heldere winteravond waargenomen kunnen worden en hoe deze herkent kunnen worden. Ook gaat Hennie in op de mythologische verhalen die ten grondslag liggen aan de namen van de sterrenbeelden.

 

Op de informatieavond spreken we af welke avond geschikt is voor het in het veld bekijken van de wintersterrenbeelden. Bij helder weer zijn vele sterrenbeelden, o.a. de Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Orion, de Pleiaden en Cassiopeia te zien en zelfs de planeet Jupiter. Met enig geluk kunnen we het dichtstbijzijnde melkwegstelsel De Andromedanevel waarnemen.

 

Opgave is mogelijk bij excursies@mmnatuurlijk.nl

 

 

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Evenement Details

Organisatie