Cultuurhistorische schatten in het landschap
lezing door Sander Wassing
Vroeger waren er geen enorme veestapels die grote aantallen mensenmonden konden vullen. Als een boer in de zeventiende eeuw tien tot vijftien koeien had, gold hij als zeer vermogend en dat waren de uitzonderingen. Voor een stukje vlees op het bord waren onze voorouders aangewezen op eendenbout. Dit werd gevangen in eendenkooien. Het was een vijver of een rechthoekige plas met vaak meerdere zijsloten (vangpijpen) die in een bocht steeds smaller het land inliepen en uitmonden in een vanghokje. Eromheen stond een bos: dat gaf de eenden een bedrieglijk gevoel van rust en veiligheid.
Ook de regio Maarn/Maarsbergen heeft een rijke geschiedenis waar het eendenkooien betreft. Op het Landgoed Huis Maarsbergen lag eeuwenlang een eendenkooi. Het gaat hier om eendenkooi De Kom en om het oudste bewijs dat tot nu toe gevonden is voor eendenkooien in Utrecht.
Grenzend aan het huidige golfterrein tussen Maarsbergen en Maarn lag al in het eerste kwart van de zestiende eeuw een kooi. Ook het Leersumse Veld bleek een bijzonder geschikte omgeving voor eendenkooien.
De eendenkooien die nog bestaan zijn een onderdeel van ons nationale erfgoed. Vanuit ecologisch perspectief zijn ze waardevol en ook voor genealogen is het interessant om onze kennis van kooiker-families te vergroten. Tegelijk is het een mysterieus fenomeen en bij het grote publiek is er weinig over bekend. Wat weten we van de regionale eendenkooien en/of kooikers? Hoe werkte een eendenkooi? Deze vragen lopen als een rode draad door de lezing.
In aansluiting op de lezing wordt een excursie naar De Kom georganiseerd. Datum en tijd voor de excursie volgen nog.
De vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk werd in 1983 opgericht met het doel te streven naar behoud en herstel van de natuurlijke omgeving van Maarn en Maarsbergen én het verbeteren van de kwaliteit van het milieu. In 1997 trad de Cultuurhistorische Commissie (CHC) toe tot onze vereniging. Inmiddels hebben we een dertiental thema’s waar we ons voor inzetten. Ook beschikken we over uitgebreide cultuurhistorische documentatie over Maarn en Maarsbergen.
Telefoon: 06-43264661 (secretaris Berend Musegaas)
Email: info@mmnatuurlijk.nl
U kunt ons ook volgen op social media:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Onze digitale nieuwsbrief is gratis en geeft 1x per maand een overzicht van de activiteiten en actuele berichten van het bestuur. Je hoeft geen lid te zijn van MMNatuurlijk om de digitale nieuwsbrieven te ontvangen.
Ontworpen door: VP Design uit Maarsbergen
Onderhoud door: Harry Hamersma