Zoek

Zeer geslaagde eerste buitendag Natuurwijs op 1-11-2011

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft begin dit jaar Maarn-Maarsbergen Natuurlijk en alle andere groene organisaties binnen het park benaderd met de vraag om deel te nemen aan het programma NatuurWijs met als doel de verbondenheid tussen kind en natuur te vergroten.

Zestien vrijwilligers hebben aangegeven mee te willen doen en hebben een 4-daagse training aangeboden gekregen, waarvan twee dagen in mei en twee dagen begin november. Door Maarn-Maarsbergen Natuurlijk zijn de basisscholen De Ladder en De Merseberch benaderd. Beide scholen hadden belangstelling en intussen is de 1e buitendag geweest. Voor meer informatie over het programma NatuurWijs kijk op www.natuurwijs.nl.

Dinsdag 1 november was een schitterende dag met veel zon en een temperatuur van rond de 14° C. Om 9.00 uur startte Marie van Rhenen met 31 kinderen van groep 5/6 van basisschool De Merseberch bij de Veldschuur van SBB op het Leersumse Veld. Een half uur later waren alle 29 leerlingen van groep 6 van basisschool De Ladder gearriveerd, een groep die ik onder mijn hoede mocht nemen. Na een kort welkom en uitleg over het doel van de dag begonnen we met een stiltewandeling en een stilte-oefening in het bos. Bij het kleurenspel gingen de kinderen op zoek naar verschillende kleuren in het bos en werden er mooie creaties gemaakt. De pauze werd niet alleen benut om een boterham te eten, maar ook om even natte voeten te scoren langs de waterkant. Het hoogtepunt voor de meeste kinderen was echter de opdracht om een schuilhut te bouwen, waarbij ze goed moesten bedenken wat de functie was van hetgeen wat ze gebouwd hadden.

Een vertegenwoordiger van het stimuleringsfonds van de Rabobank, welk fonds het mogelijk heeft gemaakt dat dit programma is opgezet in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, was aan het eind ook nog aanwezig en heeft meegedaan aan één van de opdrachten.

De tijd vloog om en voordat we het wisten was het alweer tijd om naar de ingang terug te gaan waar om 14.00 uur weer een aantal ouders stond te wachten om de kinderen op te halen. Kortom: een zeer geslaagde eerste buitendag. Op school zal deze dag verder worden uitgewerkt in oefenopdrachten. De tweede en derde buitendag staan gepland in maart en juni 2012.

door: Coosje Bakker

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »