Wintergasten kijken (03-02-2007)

Bij het opstaan was het al snel te merken: iets fris, 2,4 graad Celsius en naar buiten kijkend een heldere wolkenloze hemel. Dat belooft wel iets voor de wintergastenexcursie die we onder leiding van de zeer ervaren vogelkenner Aat Schaftenaar langs de uiterwaarden van de Lek bij Amerongen, Wijk bij Duurstede en Culemborg gaan ondernemen. Aangekomen bij de parkeerplaats van De Twee Marken staat er al een aantal deelnemers met verrekijker uitgerust gezellig babbelend te wachten.

We vertrekken richting Amerongen waar we halt houden onderaan de Amerongseberg en waar de uiterwaarden op ons wachten. Op de parkeerplaats worden we al verwelkomd door het gezang van de grote lijster. Vol verwachting lopen we de trap naar de uitkijkpost op en dan ontdekken onze oplettende deelnemers enige koperwieken.

Aangekomen op de uitkijkpost blijkt het zo rustige water met wat eendjes in werkelijkheid een verzamelplaats te zijn van tientallen soorten watervogels. Met elkaar vormen ze onder een strakblauwe hemel een schitterend schouwspel. We zien met verbazing hoe een zilverreiger die er groot, wit en krachtig uitziet, zich van zijn visplaats laat wegjagen door de felle kleinere blauwe reiger. De bergeend, slobeend, smient, krakeend, meerkoet enz. ontdekken we al speurend over het wateroppervlak. Vooral de zaagbekeend valt op door het geven van een voorstelling van zijn zwemkunst. Deze vogel heeft een rode, aan het eind iets gekromde snavel, zodat hij met een soort zaagtandjes gemakkelijk de vis kan vasthouden. De aalscholver die op de paal zit, laat trots zijn witte broedkleed zien en zit zijn vleugels gespreid in de zon te drogen. We rijden de dijk richting Culemborg op en stoppen regelmatig om de neergestreken kolganzen, grauwe ganzen, brandganzen, nijlganzen en zelfs enige ‘soepganzen’ te zien. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten en we laten ons door Willemijn en Eugène verwennen met een beker heerlijke warme chocolademelk. Omdat het zonlicht zo helder is, genieten we van de opstijgende kolganzen, die met hun karakteristieke zwarte streep op de buik en de staartwaaier duidelijk zichtbaar, in een mooie V-vorm naar de horizon vliegen. Uiteindelijk zien we wel vijfenveertig soorten vogels, te veel om over te schrijven. Dus beste lezer, kom volgende keer mee om van deze unieke omgeving met zijn veelsoortige wintergasten te genieten.

Riet Goverde
 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Thema Ruimtelijke Ordening

Update Henschotermeer

Eind maart 2024 heeft de gemeenteraad van Woudenberg ingestemd met het gewijzigde bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Daarmee stemt de gemeenteraad van Woudenberg in met de

Lees verder »
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »