Zoek

Willie wurm zoekt een tuin

Een aantal vrijwilligers vanuit Maarn Maarsbergen Natuurlijk en Natuurmonumenten/Kaapse Bossen heeft een bezoek in de klas gebracht voor het project 'Willie Wurm zoekt een tuin'. Gerda Schregardus coördineerde de vrijwilligers. 

'Willie Wurm zoekt een tuin' is een project voor groepen 1 en 2  van de basisschool, in het kader van het cultuurprogramma van Kunst Centraal. Samen met het IVN Consulentschap Utrecht bedacht Kunst Centraal een project speciaal voor kleuters, waarin cultuur- en natuuronderwijs samengaan. http://leerkrachten.kunstcentraal.nl/lesmateriaal/willie-wurm-zoekt-een-tuin-willie-wurm-zoekt-een-tuin_bu/. Het project bestaat uit lessen op school en een gastles. De lessen sluiten op elkaar aan: de gastles is een belangrijk onderdeel van het hele project.

In Maarn verzorgden Jeltje Bijleveld en Jolanda Blom van MMN  de gastles. De kinderen hadden van de juf al het verhaal gehoord van Willie wurm, die samen met zijn vriendjes de slak en de pissebed in een tuin woont waar een graafmachine komt die al het groen weghaalt. Vervolgens wordt de tuin een moderne tegeltuin, zodat Willie wurm en zijn vriendjes op zoek moeten naar een nieuwe leefomgeving. De lessen op school zijn verder gericht op kennis maken met de verschillende bodemdiertjes en daar op creatieve manier van alles mee te doen. De gastles is bedoeld om naar buiten te gaan en de beestjes te vangen en bekijken. Jeltje en Jolanda hebben daarom op 20 april op basisschool de Ladder een ochtend hieraan besteed samen met de twee kleuterklassen; 

Jolanda heeft een lesje gegeven van ca 10 minuten en daarna zijn we lekker naar buiten gegaan om bodemdiertjes te zoeken (in groepjes van 5). He was erg leuk om de kindertjes zo enthousiast bezig te zien, vooral de mereldans die we eerst in de klas hadden geoefend en daarna buiten op het gras deden was een groot succes. Met veel wormen, pissebedden (we hadden wat oude boomstammen meegenomen en op het schoolplein gelegd) en slakken (die vooral op de bloempoten zaten die we de week ervoor hadden neergelegd in het gras naast school) en andere beestjes gingen we weer naar de klas waar we nog een kwartiertje met handen, ogen, loepjes en zoekkaarten aan de slag zijn geweest. De kinderen konden de wormen in een wormenbak doen, zodat ze goed de gangen van de wormen konden zien.  De andere beestjes gingen in een aquarium bakje zodat ze nog een paar dagen in de klas konden worden bekeken. Daarna werden alle beestjes weer vrijgelaten.

De reacties van zowel de kinderen als de leerkrachten waren enthousiast en positief, en het was erg leuk om te doen! Met dank aan de Boswerf waar we een leuke en inspirerende leskist en wormenbak mochten lenen! 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »