Zoek

Werken in het Landschap (26-01-2008)

Verslag werkdag zaterdag 26 januari 2008

Op 26 januari 2008 was er weer een werkdag in het landschap met een grote opkomst van wel 18 personen. Er werd gewerkt aan de Meentsteeg 10 bij de familie Jansen. De 50 knotbomen die hier staan waren vier jaar geleden geknot, maar hadden inmiddels weer behoorlijke pruiken en waren wel weer toe aan een snoeibeurt.

De koffie. Corrie Jansen bood ons spontaan koffie aan in de grote keuken, ruimte genoeg. Maar door de grote opkomst zat die keuken propvol met 18 knotters en ook nog de familie Jansen zelf. Met ruim 20 personen kon het allemaal net. Maar het was er bijzonder gezellig, de koffie was goed, de koek lekker. En de kleine hondjes hadden over belangstelling niet te klagen.

Het weer. Volgens de statistieken is de periode rond 20 januari de koudste tijd van het jaar. Maar dat was vandaag niet zo! Het was ongeveer 9 graden en het zonnetje maakte er weer een aangename werkdag van. Alleen de wind ging er zo af en toe even stevig tegenaan. Maar verder zou het een dag in april kunnen zijn.

Het werk. Van de 50 knotbomen zijn er ongeveer een derde deel (17) geknot, zodat er best nog wat te doen is. Maar dat komt wel goed uit omdat we 14 februari met 20 ambtenaren van de gemeente Heuvelrug hopen te gaan knotten. Daarna hopen wij op 16 februari het karwei af te maken en ook de takken te verbranden. Maar dan moet de wind wel de goede kant op staan, want de boerderij van familie Jansen staat dichtbij.

Verslag werkdag zaterdag 16 februari 2008

Op deze dag werd verder gewerkt bij de locatie Meentsteeg 10 bij de familie Jansen. Er was wederom een prima opkomst van wel 15 personen. Er waren echter wel enkele zieken ten gevolge van de griepgolf.

De Koffie. Corrie Jansen heeft ons weer in de grote keuken van de boerderij uitgenodigd voor de koffie, en daar was het weer uiterst gezellig met al die jonge en kleine hondjes. Jeltje Bijleveld kwam zo tegen 12 uur met heerlijke warme saucijzenbroodjes van onze superbakker Bos uit Maarsbergen. En dat ging er in als ……..! Jeltje bedankt!

Het weer. Na een koude start van 7 graden vorst, steeg de temperatuur naar ongeveer 5 graden boven nul. Op zichzelf is dat nog steeds niet echt warm. Maar door het felle winterzonnetje en vooral doordat er weinig wind was vond iedereen het al snel aangenaam weer.

Het werk. We hebben de laatste 14 bomen van de 50 stuks vandaag ook geknot zodat het karwei gelukkig helemaal af is wat betreft knotten. Ook is een van de twee brandhopen geheel opgebrand, met dank aan Jaap de Bruijn die een groot deel van de middag heeft opgeofferd om het vuur te begeleiden. De tweede brandhoop zal door de eigenaar zelf een dezer dagen verbrand gaan worden, zodat wij nu reeds van een welverdiend zomerseizoen kunnen gaan genieten. Op de foto hierboven zien we onze voorzitter aan het werk!

De Meenthoeve – geschiedenis.

De meent was eeuwenlang de gemeenschappelijke weide van het gehucht Maarn. Na de beëindiging van het gemeenschappelijk gebruik is hier in 1780 de boerderij De Meent gebouwd. Deze boerderij is verkocht en in 1914 gesloopt en vervangen door de huidige boerderij waar nu de familie Jansen woont. Het is dus een boerderij met geschiedenis. De boerderij is niet meer in bedrijf maar is thans in gebruik als hondenpension. Dat was wel te horen tijdens het knotten!

Kees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »