Zoek

Werken in het Landschap (24-01-2009)

Op zaterdag 24 januari werd er bij de Griftdijk in Maarsbergen ter hoogte van nummer 2 gewerkt door een enthousiaste groep van vrijwillige landschapswerkers, zo'n 15 in getal.

De koffie

Onze trouwe koffiedame Jeltje Bijleveld was geveld door de griep zoals zo velen. Maar gelukkig was daar Joke de Bruijn die ons kwam verblijden met koffie en lekkere cake en koek. In het zonnetje en uit de wind was het een werkelijk zeer aangename pauze.

Het weer

Na twee dagen van zeer slecht weer was het vandaag een prachtige dag. Het was droog, de wind was gaan liggen, en zowaar liet de zon zich zien. We hebben dus gedurende de mooiste ochtend van de hele week lekker buiten gewerkt.

Het werk

In de buurt van Griftdijk nummer 2 zijn vorig jaar al veel wilgen geknot. Vandaag kwamen de knotelzen aan de beurt, ongeveer 25 stuks. Het werk vorderde veel sneller dan verwacht. Volgens mij hebben we inmiddels zoveel ervaring dat wij steeds meer werk kunnen verzetten in dezelfde tijd. Aan het einde van de ochtend was het werk zover klaar dat wij ons konden gaan beraden over de invulling van onze laatste werkdag op 28 februari aanstaande. Er moet nog wel snoeihout verbrand worden maar verder is het werk klaar.

Bijzonderheden

Bij het afzagen van een tak door Peter de Munck Nortier kwam een enorme dikke rups tevoorschijn. Het bleek een wilgenhoutrups (cossus cossus) te zijn die ook voorkomt in andere loofhoutsoorten zoals hier in een els. De rups kan bijna 10 cm lang worden, en leeft ongeveer 3 jaar in de boom en veroorzaakt veel schade. Na verpopping wordt het een mooie nachtvlinder. De wilgenhoutrups is trouwens niet zeldzaam. Via Google zijn er verdere informatie en afbeeldingen te vinden over deze rups

Open haardhout

Een behoorlijke stapel dik elzenhout voor de liefhebbers. Zoals altijd is het hout voor de vrijwilligers gratis beschikbaar en kan dus opgehaald worden. Wel even op de paarden letten, sluit het hek goed af zodat ze niet kunnen weglopen.

Door : Cees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »