Zoek

Werken in het Landschap (23-01-2010)

Op zaterdag 23 januari 2010 werd er gewerkt aan de Haarweg op landgoed Veenezicht. Op zaterdag 27 februari 2010 werd er gewerkt in en aan het landschap, bij De Weistaar.

Veenenzicht

Ondanks een aantal afzeggingen was er toch een prima opkomst van 18 personen. Het weer was bewolkt maar droog en ongeveer 4 graden boven nul. Prima weer om te werken in de open lucht!

Als vanouds kwam Jeltje ons verrassen met koffie en bovendien had Virga weer een geweldig lekkere appeltaart gebakken.

Landgoed Veenezicht was voor de meesten een onbekend gebied. Het was op sommige plaatsen erg drassig. Onze taak was het knotten van elzen en wilgen en het vrijzetten van meidoorn en geoorde wilg. De natuur zal er van profiteren. De variatie van hakhout en neergelegde houtrillen is goed voor de vogels en andere kleine dieren. Er is veel werk verzet, wellicht komen we later nog eens terug in Veenezicht.

Het is een fraai gebied waar men kan ervaren hoe de Gelderse Vallei er 1000 jaar geleden uitzag, begroeid met elzen, wilgen, wilde gagel en meidoorn. Ook erg drassig met water en poelen, een echt kikkerlandje! In 1830 werd hier nog turf gestoken door bewoners van Maarsbergen en Maarn. En vele jaren later, in 2010 is hier weer gewerkt door de vrijwilligers van Maarn-Maarbergen Natuurlijk, het kan verkeren!

Zandpad met knotbomen

Ook op zaterdag 27 februari 2010 werd er weer hard gewerkt in en aan het landschap, nu op de locatie van De Weistaar aan de Rottegatsteeg. Het was de laatste van een zeer gevarieerd werkseizoen. Helaas waren er nogal wat afmeldingen, onder meer door vakantie (naar Lapland), ziekte, hernia, valpartij, logees, markt, verbouwing en schapenlammertijd. Gelukkig kwamen er toch nog 14 personen opdagen.

Het was een natte ochtend. Het begon met motregen, maar geleidelijk aan ging het steeds harder regenen. Ook de wind deed een duit in het zakje en ging steeds harder waaien. Vóór de koffie ging het nog wel, maar na de koffie werd het echt te gek. We zijn noodgedwongen wat eerder gestopt en zijn iets vroeger op weg naar de soep met broodjes gegaan. Die stonden klaar in De Weistaar, voor ons een heel aangename afsluiting van dit werkseizoen. Omdat we deze dag werkten bij en voor De Weistaar werd de koffie met krentenwegge door hen verzorgd, evenals de soep en broodjes na afloop.

We hebben er gewerkt aan een fraai zandpad met knotbomen en een bijbehorende sloot. Dit gaf een typisch Hollands sfeertje in het Maarsbergse landschap. Ondanks het al maar slechter wordende weer heerste er een prima stemming. We kunnen met z’n allen terugzien op een geslaagd werkseizoen.

Door de felle regen zijn niet alle bomen geknot die daar eigenlijk wel aan toe waren. Misschien gaan wij met een klein clubje deze drie bomen nog knotten voor 15 maart. Anders pakken we dit op in een volgend werkseizoen.

door: Cees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »