Zoek

Werken in het Landschap (10-11-2012)

Op zaterdag 10 november is er gewerkt bij De Kolk in Maarsbergen. Er waren een stuk of tien werkers aanwezig. De dag begon droog en de temperatuur was uitstekend, maar wel werd de lucht wat donker zo af en toe.

Het ging goed tot ongeveer 11.30 uur toen het harder ging regenen. Om die reden zijn we iets eerder gestopt dan gebruikelijk. Maar toen we dachten dat iedereen naar huis was, bleken er toch nog twee fanatieke werkers druk in de weer met het afzetten van enkele grote hazelaars!

Jeltje kwam weer trouw met de koffiepot en Agnes van Diemen(nieuw) had zelf gebakken koek mee gebracht. Dit smaakte goed tijdens de rustpauze bij het bankje.

Werken rondom De Kolk

Er was veel snoeiwerk te verrichten bij de kleine kolk, bij de voorste kolk en langs het pad. In het afgelopen jaar is er weer veel gegroeid en dat was te zien! We hebben onze handen vol gehad om er weer enige orde in te scheppen. Door de regen kregen we niet alles af, wellicht kunnen we nog keer in actie komen met een kleine groep.

Werken in de Kolk

Al eerder in oktober is een kleine groep landschapswerkers druk geweest met het opschonen van De Kolk zelf. Zoals op de foto's is te zien, zijn er heel wat waterplanten uitgehaald.

De Kolk was namelijk bijna dichtgegroeid met waterplanten. Vooral het waterdrieblad woekert erg. Een paar mensen van de werkgroep Landschapsbeheer, te weten Joop Duisterhout, Paul v.d. Berg, Jan Prins en Marc van Pelt, hebben daar in oktober een paar keer aan gewerkt. Ook Jeltje Bijleveld stak hierbij de handen uit de mouwen. Door met een verticuteerhark de planten met wortel en al uit te trekken, kon er een stukje van De Kolk schoon gemaakt worden. Het was zwaar werk. De planten zitten namelijk diep geworteld. De hark had na afloop kromme tanden! Ook het op de wal trekken van de planten was een hele klus. In het najaar van 2013 hoopt de werkgroep weer een stuk van De Kolk schoon te kunnen maken, zodat de waterdieren weer meer ruimte krijgen. De beschermde kamsalamander is in populatie de laatste jaren flink achteruit gegaan. Laten we hopen dat na de schoonmaak ze weer in aantal zullen toe nemen.

De volgende werkdag in het landschap is op zaterdag 26 januari 2013. De werkdag van 23 februari is in verband met de voorjaarsvakantie verplaatst naar 2 maart 2013

door: Cees van Lambalgen en Jeltje Bijleveld

 

 
Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »