Zoek

Werken in het Landschap (07-11-2009)

Op zaterdag 7 november 2009 staken 16 landschapswerkers hun handen uit de mouwen bij het weilandje bij de Haarweg / Heijgraaf. Ondanks een aantal afzeggingen was dit toch een prima opkomst.

Het weer

Het was een schitterende ochtend. Ondanks een slechte weersverwachting is er geen druppel regen gevallen. Af en toe kwam zelfs een zonnetje door en de temperatuur was nog steeds lenteachtig. Hierdoor gingen er in de loop van de dag vele jassen uit.

De Koffie

We werden op de koffie genodigd bij de buren, Hans en Git. Deze wonen op een mooie locatie gelegen aan de 800 jaar oude Heijgraaf. De vogels en eekhoorntjes kwamen af en aan. Het was allemaal prima verzorgd en bovendien bracht Marc van Pelt een tas met appelgebak mee. Het was dan ook geen wonder dat het werkvolk moeilijk weer op gang te krijgen was!

Het werk

Aan dit kleine weitje was wellicht twintig jaar niets meer gedaan. Dan begint het bos te worden zoals hier duidelijk te zien was. Er stond onder meer erg veel Amerikaanse vogelkers – prima haardhout – maar ook eikjes, ratelpopulier en veel bramen. Er is veel werk verzet zodat er op het einde van de ochtend een enorme hoop hout gemaakt was. Als de weersomstandigheden en de windrichting het toelaten hopen we in januari 2010 alles te verbranden.

Bijzonderheden

Heel veel bossen rond Maarsbergen zijn vroeger in cultuur geweest, zo ook diverse bossen langs de Haarweg. Dit weilandje is echter altijd weiland geweest, zeker sinds 1700. Het is dus ook cultuurhistorisch van betekenis dat dit weilandje een weilandje blijft. Hans vertelde ook nog van een herstel van de wallen langs het weggetje. Dit weggetje is in feite een oude schapendrift geweest met aan twee zijden een hakhoutwal. Deze hakhoutwallen waren in gebruik voor het hakhout, maar ook als veekering (schapen) die op weg waren naar de grote heide op de Utrechtse Heuvelrug.

door: Cees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »