Zoek

Verslag: Zomeravondwandeling in de Kaapse Bossen/ Doorn (25-06-2014)

Op een mooie woensdagavond, op 25 juni, hebben we met een groepje belangstellenden een leuke wandeling gemaakt door de Kaapse Bossen. Het is grappig als je met deelnemers uit Maarn en Maarsbergen, die regelmatig door de Kaapse Bossen lopen, toch weer andere paadjes loopt dan ze kennen en hun nieuwe wetenswaardigheden kan vertellen.

De Kaapse Bossen hebben vanaf de ontginningen van de woeste gronden eigenlijk maar drie eigenaren gekend. Grofweg: van 1750 tot1850 de familie Schwellinggrebel; van 1850 tot1950 de familie van de Lee en vanaf 1950 Natuurmonumenten. Door het geringe aantal  wisselingen van eigenaren en de ligging heeft dit gebied relatief weinig ingrijpende veranderingen ondergaan en zijn er veel historische elementen en natuurlijke waarden bewaard gebleven. Voorbeelden hiervan zijn: de schietbaan van de schietvereniging uit Doorn uit begin 20ste eeuw, de eikenhakhoutbossen van rond 1900 en langs diverse paden liggen oude wallen van mogelijk vóór 1850.

De Kaapse Bossen zijn zo prachtig omdat in elk seizoen het bos weer anders is, omdat het bos een geschiedenis heeft die je kunt zien en ervaren en er een behoorlijke diversiteit aan flora en fauna is. En al is het niet groot, je kunt er prima dwalen door de prachtige beukenlanen en de vele kleine paadjes. De duizenden kleine blaadjes van de beukenbomen waren een prachtig filter voor de stralen van de avondzon en dat gaf een bijzondere sfeer aan deze avondwandeling.

door: Gerda Schregardus

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »