Zoek

Lezing over Duurzaamheid (20-04-2011)

Wat een afscheid!

Woensdag 20 april 2011, een algemene ledenvergadering van MMN die de geschiedenisboeken in mag. In ieder geval was er een enorme opkomst van leden, dat is natuurlijk mooi. Het moet gezegd, er stond ook wel iets op het programma! Het voorstel over de mogelijke samenvoeging met VBMM. Dat was ook het punt dat in de vergadering domineerde, voor- en tegenstanders kwamen met goede argumenten en gepassioneerde pleidooien.

Zo hoort het ook, de vereniging gaat eenieder aan het hart. Van alle kanten heb ik bijzonder waardevolle bijdragen en zienswijzen gehoord. En voor de gemoedsrust van alle sprekers, uw argumenten zijn gehoord door het bestuur en worden in de verdere onderhandelingen meegenomen.

Geert Kappe heeft zijn afscheid met een fantastische lezing van Herman Wijffels het nodige cachet meegegeven. Na de pauze liep de grote zaal van De Twee Marken vol om een geïnspireerd betoog te kunnen aanhoren over een actueel en serieus thema, namelijk duurzaamheid. Ik ben enige jaren geleden met mijn vader naar een optreden van de operazanger Pavarotti gegaan, niet omdat dit mijn favoriete muziek is maar omdat dit gewoon een groot artiest is. Naar deze artiesten luisteren is een feest op zich. In deze orde van grootte durf ik ook de lezing van Herman Wijffels te plaatsen. Ogenschijnlijk moeiteloos kregen de aanwezigen een spiegel voorgehouden en het was aan ieder individu om bij zichzelf te rade te gaan: 'Waar sta jij als het gaat om duurzaamheid?'

Mijn persoonlijk raakvlak met het beheer van landgoederen geeft mij de mogelijkheid de mondiale problematiek op het gebied van duurzaamheid om te schalen naar de veel kleinere wereld van een landgoed. Het is inderdaad mijn streven het beheer van zo’n landgoed duurzaam te maken. Veel beslissingen neem ik vanuit een gevoel en dit gevoel werd op deze avond prachtig verwoord. Stiekum vraag ik mij af waar de andere mensen aan denken, hoe vertaalt eenieder de geschetste problemen en aangedragen oplossingen naar zijn of haar eigen wereld. Want hoe mondiaal het duurzaamheidsverhaal ook mag zijn, de oplossing begint klein, heel klein. Kijk in de spiegel en vraag waar je zelf staat als het gaat om duurzaamheid. Durf je zelf de slag te maken om je grenzen te verleggen? Zie je een probleem of een uitdaging?

En als MMN, wat zien wij in deze spiegel? We moeten als vereniging doen waar we eigenlijk al heel wat jaren voor staan. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze doelstelling. Maar wat is het fijn wanneer iemand met zoveel verstand van zaken een helder betoog weet te houden. Dit geeft je weer een aantal handvatten om die doelstelling scherper te stellen en de beslissingen die we nemen grondig langs de lat van duurzaamheid te gaan leggen.

Herman Wijffels, uw boodschap is bij de voorzitter van MMN duidelijk overgekomen en ik geloof dat iedereen in de zaal een bijzonder inspirerende avond heeft gehad waar nog veel over nagepraat gaat worden. Laten we allemaal eens voorzichtig beginnen ons leven en onze omgeving langs die duurzaamheidslat te leggen. Laten we daarnaast ook trachten om andere mensen en partijen te bewegen hier ook bij stil te staan. Laten we in onze zienswijzen en standpunten de duurzaamheidsfactor zwaarder laten meetellen. Dat zal moeilijk worden maar oefening baart kunst en nietsdoen is geen optie. Aan de slag!

door: Richard Zweekhorst

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »