Op 7 maart 2018 hebben Anco Colijn en Leendert van der Velden, bieden natuurgidsen van IVN Heuvelrug en Kromme Rijngebied, ons laten zien welke amfibieën en reptielen op de Utrechtse Heuvelrug leven.
Het grote verschil tussen amfibieën en reptielen is dat reptielen niet onder water kunnen ademen en amfibieën wel. In onze omgeving komen de groene (poel)kikker, de gewone pad en de kleine watersalamander veel voor. Heeft u groene kikkers in de tuin, zo ja welke? De poelkikker, de bastaardkikker of de meerkikker? Aan het kwaken van de kikkers kunt u de verschillen het beste horen.
Op de Utrechtse Heuvelrug komt ook de prachtige kamsalamander (=modderkoning) voor o.a. in de vijver bij de spoorovergang van Maarsbergen. Maar de kans dat u de kamsalamander ziet is maar heel klein, wel heeft u kans om hier de roodwangschildpad op een boomstronk te zien zitten. Deze roodwangschildpad hoort hier eigenlijk niet en is door iemand hier neergezet en leeft er al jaren. Bij het heideveldje van de Helenaheuvel in Doorn komt de adder voor, maar pas op wat de adder is giftig. Langs de Lek komt de bruine kikker volop voor. Of ga tegen de avond naar de vijvers achter de Groenlinglaan en u hoort het kwaken van de kikkers. Voor de hazelworm en zandhagedis kunt u beter op een zonnige ochtend vroeg op pad gaan. Ze warmen zich dan lekker op in de zon en in het zand, op een boomstronk of op een lemen voetpad bij Heidestein of Kaapse Bossen.
Nu het voorjaar lonkt hadden de deelnemers na de lezing meer zin om op pad te gaan. Of misschien wilt u wel een watertje in de tuin in maken en kijken of de kikkers en padden er op af komen.
En o ja, natuurlijk kan de paddenwerkgroep goed u hulp gebruiken bij de overzetten van de padden.
Wilt u meer weten of amfibieën en reptielen, kijk dan op www.RAVON.nl
Alvast bedankt