Zoek

Jubileumwandeling door de Meersbergse Buurt (17-05-2008)

De jubileumwandeling van de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk was een van de activiteiten van de zeer geslaagde jubileumviering op zaterdag 17 mei. Ongeveer 40 personen gingen mee op pad richting Maarsbergen en de Meersbergse Buurt.

Via het bos van landgoed Anderstein stonden we ineens bij de dorpskerk in het centrum van Maarsbergen met verder de oude school, de fietsenhandel en de (helaas vervallen) boerderij De Grote Bloemheuvel.

Het dorp is hier ontstaan na de aanleg van de spoorlijn Utrecht-Arnhem in 1847 en dus eigenlijk een vrij nieuw centrum. Maar vergis je niet, de historie van Maarsbergen gaat meer dan 800 jaar terug.

Ooit begon het als een proosdij op de rand van de heuvelrug met verspreid daaromheen een aantal boerderijen. Eeuwenlang gebeurde er hier weinig, er was geen school, geen kerk, geen winkel.

Na het centrum van Maarsbergen gingen we onder het viaduct door op weg naar landgoed 'Het Kombos'. Dit landgoed is gewoonlijk niet vanaf de parallelweg bereikbaar. Daarom had de familie Laporte speciaal voor deze gelegenheid een stevige brug mét leuning over het water gelegd. Via deze brug bereikten wij de oude eendenkooi bij landgoed 'Het Kombos'. Daar werden wij opgewacht door David Vroon die ons vertelde over dit fraaie landgoed. De oude eendenkooi met de bijbehorende waterpartijen zijn een paradijs voor veel planten en dieren, waaronder de ijsvogel en vele soorten libellen.

Via de Kooisteeg ging het verder richting de oude Meersbergse Buurt, het kasteel, het tolhuisje en enkele historische boerderijen. Bij boerderij De Cruijvoort mochten we het erf op. Eric Somsen vertelde ons veel wetenswaardigs over deze historische boerderij, die in 2000 tot boerderij van het jaar in de provincie Utrecht werd verkozen. Hieruit blijkt waardering voor het jarenlange beheer van dit erf, met gevoel voor historie. Helaas was de tijd te kort om alles te bekijken.

Het jubileumprogramma en de tijd begonnen te dringen en dus gingen wij verder langs boerderij De Brink en de oude Wijkerweg weer richting Maarsbergen. Met een voldaan gevoel en vele indrukken rijker kwamen wij weer op de sfeervolle locatie van de boerderij van Anderstein aan waar wij opgewacht werden met heerlijke lekkernijen en drankjes. Een gezellige club wandelaars, een prachtige omgeving, wat wil je nog meer!

Dit was een dag om in te lijsten!

door:  Cees van Lambalgen

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »