Het ommetje door de Meersbergse Buurt

Op een prachtige zonnige herfstdag 20 oktober vertrokken we met zo’n twintig mensen voor de wandeling naar de Meersbergse Buurt.

Het is altijd weer een leuke aanleiding om lekker te bewegen, wat van de natuur te zien, je eigen woonomgeving met andere ogen te bekijken en ongetwijfeld nieuwe mensen uit je woonplaats te ontmoeten, die je niet zo snel bij de supermarkt tegenkomt. Deze keer waren er zelfs mensen uit Leidschendam!

De wandeling stond onder de uitstekende begeleiding van Wim Arendsen en Geert Kappe, die ons op gezette tijden van nuttige achtergrondinformatie voorzagen. Zo leerden we dat ons Tuindorp de eerste aanzet van Maarn vormde en tevens een van de best bewaarde tuindorpen in Nederland is.

Maarn was vroeger omgeven door heide, zoals de Koeheuvels nu nog gedeeltelijk zijn. Landschapsbeheer Utrecht en MMN hebben tien jaar geleden een beheerplan opgesteld om in deze omgeving de heide weer volop kansen te geven, door hele stukken bos te kappen. Dat is bijvoorbeeld onlangs ook gebeurd op de Amersfoortseweg, aan de overkant van het militair terrein op de Leusderheide. Die kaalslag is u vast ook opgevallen. Maar straks moet het weer een mooi heidegebied worden.

De wandeling vervolgden wij over de Droststeeg, niet de nieuwbouwwijk, maar het zeer oude voetpad dat al uit 1650 dateert. Het pad bracht ons op de Dwarsweg, in het gebied De Birkt. De Birkt was vroeger een nat heidegebied met berken en een slechte afwatering. Camping Eijckelenburg is genoemd naar een kasteel uit de 17e eeuw, waar helaas niets meer van over is.

Langs de Schapendrift en Brummelsbergen kwamen we aan de rand van landgoed Anderstein. Daar hebben we stilgestaan bij de Jan Bijleveld Poel, een mooi voorbeeld van een vruchtbare combinatie van natuur en recreatie. Op landgoed Anderstein wordt door de familie Van Beuningen steeds gezocht naar deze combinatie, nadat de familie tien jaar geleden het agrarische gebruik van zijn grond heeft beëindigd. We hebben dan ook dankbaar gebruik gemaakt van het wandelpad dat pas redelijk kort door de golfbaan heen loopt.

Over een houtwal door het bos kwamen we uit in Maarsbergen. De toevallig aanlopende koster gaf ons de gelegenheid een kijkje in de kerk te nemen. Daar schitterden de koperen kroonluchters fier in de middagzon! Ook stonden we even stil bij de kolk, waar de zeldzame kamsalamander zich heel senang schijnt te voelen, een mysterieuze plek! Gesterkt door een korte koffiepauze in Motel Maarsbergen ging de wandeling verder langs de Wijkerweg, de grafheuvels en urnenvelden langs de Buurtsteeg en uiteindelijk langs de Kapelweg en het gemeentehuis. Al met al een bijzonder geslaagde wandeling!

door: Claar Bergmans,
foto Pieter Hendriks

Wilt u deze wandeling zelf ook eens maken, kijk dan hier voor de beschrijving: Wandeling naar de Meersbergse Buurt

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Eindrapport Expeditie Achtertuin

In Nederlandse stadstuinen en op stadsbalkons leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze

Lees verder »