In november 2010 heeft de geomorfoloog dr. H. A. Visscher van het Nationaal Landschapskundig Museum en Documentatiecentrum Telluris te Dordrecht een boeiende lezing gehouden over de geomorfologie. Met name de Utrechtse Heuvelrug werd gedetailleerd in beeld gebracht. De afspraak werd toen gemaakt om tijdens een excursie in het voorjaar de opbouw van het landschap van nabij te gaan bekijken. Zo gezegd, zo gedaan.
Een twintigtal geïnteresseerden verzamelde zich bij de sportvelden aan de Buurtsteeg. Het weer was voortreffelijk.
Dr. Visscher hield eerst een korte inleiding over de vorming van het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Vooral de ijstijden zijn hierbij van grote invloed geweest en hebben de stuwwal gevormd. Door smeltwater en wind is dit landschap verder gevormd tot wat het nu is. Volgens dr. Visscher is dit landschap uniek te noemen; er zijn in Europa maar heel weinig voorbeelden van te vinden. Hij gaat zelfs zover dat dit landschap het waard is om de status van werelderfgoed te verkrijgen. Na de inleiding vertrok het gezelschap om een van de door dr. Visscher opgestelde routes te gaan verkennen.
Onderweg werd op een aantal punten uitvoerig stil gestaan bij allerlei onderdelen van het landschap. Vooral het micro-relief bleek de grote belangstelling van dr. Visscher te hebben, hij is eigenlijk de enige die hier systematisch onderzoek naar gedaan heeft. Er werden door dr. Visscher vele vragen van deelnemers beantwoord en ook ging hij de discussie niet uit de weg. Helaas bleek een middag veel te kort om alle interessante details van het landschap te kunnen opzoeken en van commentaar te voorzien. Voor de meeste deelnemers zal wandelen op de Heuvelrug er na deze excursie een extra dimensie bijgekregen hebben. Met dank aan dr. Visscher!
door: Gijs van Roekel