Zoek

Dauwtrappen (21-05-2009)

Dauwtrappen en uitslapen, ze gaan gewoon niet samen. Dus eenmaal opgestaan is het heerlijk de dag zo vroeg te beginnen en de frisse ochtendlucht op te snuiven.

Op het verzamelpunt bij de St. Theresia Kerk was het donderdag 21 mei om zes uur al helemaal licht. Het was de bedoeling een wandeling door het Landgoed Noordhout te maken. Jeltje Bijleveld en Willemijn Cappetti, twee wandelende encyclopedieën naar later bleek, zouden ons rondleiden.

Een groep van – pak weg – twintig personen startte de wandeling bij 't Stort. Daar werd kort stilgestaan bij de geschiedenis van dit landhuis; de achtereenvolgende bewoners jonkheer Willem de Beaufort, de familie Reijsiger (van de stoffen), de Sinterklaas tv-opnamen die hier voor de NOS gemaakt werden en de fraaie restauratie die de familie van Beuningen onlangs heeft gerealiseerd. Vervolgens naar het oude station van Maarn, waar de springbalsemien welig tiert. Schitterend, maar je moet ze vooral niet in je eigen tuin planten, want je krijgt ze nooit meer weg.

Het nut van de voedervelden, kleine akkers middenin het bos, bleek niet bij iedereen bekend. Deze veldjes worden met granen, kruiden en grassen ingezaaid als voer voor het wild. Op de kop van zo’n akker vonden we een houten hut van de vogeltelplaats. Jeltje vertelde dat vogelaars daar hele zaterdagen vogels zitten te tellen. Gezien de geanimeerde gesprekken die de groep met elkaar voerde, hadden we meer menselaars dan vogelaars onder ons.

De solitaire eik, die daar indrukwekkend en monumentaal stond te wezen, ontlokte de groep veel oo’s en aa’s. Zo’n eeuwenoude boom is vergelijkbaar met een heel oud gebouw en zou dezelfde status en verzorging moeten krijgen, vond menigeen.

En toen was er koffie. Ter hoogte van Noordhout bij Austerlitz stond Eugène Cappetti met heerlijke koekjes en koffie in porseleinen bekers. Niks … plastic wiebeldingen! Helemaal aangesterkt zijn we over 't Hoogt teruggelopen, gedeeltelijk over het fietspad richting huis. Zo tegen halftien waren we weer bij Theresiakerk. Heerlijk uitgedauwd!

door:Carla Rodenburg

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »