Zoek

Dauwtrappen (13-05-2010)

Om 6.00 uur s’ochtends stond de MMN groep paraat om onder leiding van de dames Jeltje Bijleveld en Willemijn Cappetti (op alfabetische volgorde van achternaam) te vertrekken voor het tradionele dauwtrappen.

Vanaf de Venen werd een flinke rondwandeling gemaakt waarbij het Sterrenbos in het van oorsprong vochtige gebied de Venen eerst werd bezocht. Via vele fraaie bospaden met ontluikend voorjaarsgroen werd de wandeling even onderbroken voor warme koffie en thee met ….. bij Annechien Laporte. Met duidelijk hoorbaar jachthoorngeschal werd de 14-tallige groep uitgeleide gedaan door Bob Laporte Sr.

Vervolgens werd het landgoed 'Het Kombos' B.V. (sinds 2008) in Maarsbergen bezocht en het feit dat de schapen vroeger ook werden gewassen in de 'kom' (zie foto), was voor menigeen nieuw. Deze oude eendenkooi, waar vroeger vele eenden werden gevangen, blijft een fenomeen voor dit gebied. Al op 20 april 1535 werd de kooi verhuurd aan Laurens Wolfswynckel en zijn vrouw Jannetgen, hij ligt er dus al een tijdje! Ook maakten we kennis met 'rabatten' stroken grond met sloten voor de afwatering, die andere begroeiing mogelijk moeten maken.

De aanwezige puntwei zal zeker door Willemijn vaker worden bezocht want het lila van de vele Pinksterbloemen van nu, vraagt om (nog) meer. De Natuur staat gelukkig hoog in het vaandel en mede door de kennis van de genoemde dames en hun gasten van deze (vroege) ochtend werd het een bijzondere 'Pluk de dag' van 2010.

Nog iets over de betekenis van Hemelvaartsdag. Op Ascensionis Domini (Latijn voor Hemelvaartsdag) vieren de Christenen dat Jezus Christus naar de hemel is opgestegen. Het valt altijd op donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. Vroeger stonden de mensen al voor dag en dauw op om 03.00 uur s'nachts. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat het ritueel een magische of genezende werking zou hebben en dat werd 'dauwtrappen' genoemd. Op de 39e dag na de 1e Paasdag valt Hemelvaartsdag en zoals gezegd tien dagen vóór Pinksteren. De vroegste Hemelvaartsdag is op 30 april en de laatste kan op 3 juni vallen. Zo zal Hemelvaartsdag in 2011 pas op 2 juni vallen en in 2016 is 5 mei aan bod. (Bron: Internet-Wikipedia)

door: Erdie Burema

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »