Zoek

Boottocht over de IJssel (28-06-2008)

Op zaterdagochtend 28 juni rond 9.00 uur begaf ik mij met Truus naar het parkeerterrein voor De Twee Marken in Maarn, het vertrekpunt voor de vaarexcursie van deze dag. Hier was het al een drukte van belang, ik schat toch wel zo’n veertig mensen. Wij mochten meerijden met Jacques en Joke Lubach naar Zutphen. Hier lag aan de IJsselkade het motorschip Organza al voor ons klaar. Omstreeks 10.30 uur werden de trossen los gegooid en ging het schip vol MMN-ers tegen de stroom in op weg naar Doesburg.

Boven de IJssel en de uiterwaarden hingen indrukwekkende, dreigende wolkenpartijen. Op zichzelf een prachtig gezicht, maar droog hielden we het niet lang! Gelukkig had de Organza beneden een zitruimte van behoorlijke afmetingen en op het bovendek nog een kajuit zodat iedereen comfortabel kon zitten. Daar werd koffie en later de lunch geserveerd. Het is toch altijd weer mooi om het prachtige landschap aan beide zijden van de rivier voorbij te zien glijden. Voor de vogelliefhebbers was in de uiterwaarden van alles te zien, vlak langs de oevers zaten veel aalscholvers. En als je met zo’n groep mensen op één boot zit, dan is dat ook nog een mooie gelegenheid om onderling kennis te maken en bij te praten.

Aangekomen in Doesburg ging een aantal mensen van boord om dit prachtige oude Hanzestadje te gaan bekijken. Gelukkig was het inmiddels redelijk droog geworden. Als je in Doesburg van de boot gaat, zie je overigens eerst de moderne hoogbouw langs de IJsselkade. Even verderop, als je daar dan doorheen bent, waan je je af en toe in de middeleeuwen. Het contrast kan haast niet groter zijn. In de oude stadskern van Doesburg is gelukkig heel veel moois bewaard gebleven en we hebben in korte tijd heel veel kunnen zien.

We waren op tijd weer terug om in te schepen voor de terugtocht naar Zutphen. De boot ging nu een stukje sneller, met de stroom mee. Het hele landschap trok nu in omgekeerde richting weer aan ons voorbij. Zelfs de zon kwam op het laatst nog even tevoorschijn, zodat we daar aan dek nog even van konden genieten.

Annelies en Jeltje, bedankt voor de organisatie en begeleiding. We zijn benieuwd naar de volgende boottocht!

door: Gijs van Roekel

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »