Zoek

Bezoek aan de tuin van kasteel Staverden (06-06-2009)

Op zaterdag 6 juni bijtijds uit de veren en op naar De Twee Marken waar een gevarieerd gezelschap verzamelde om naar landgoed Staverden te vertrekken.

Helaas was niet iedereen op tijd opgestaan …. Een aantal aangemelde leden vond het erg moeilijk het heerlijke bed op tijd te verlaten en zelfs een wake-up call van Jeltje mocht niet baten! Jammer, want ze hebben wel echt wat gemist!

Landgoed Staverden is eigendom van het Geldersch Landschap en gelegen op de Veluwe. Het is een groot landgoed van circa 733 hectare met een gedeelte akkers, een gedeelte bos/natuurgronden en beken. Het landhuis is te huur en de oranjerie is in gebruik als restaurant. Nadat verschillende auto’s een andere dan de voorgestelde route hadden gereden, werd genoten van koffie met appeltaart in een matig ochtendzonnetje.

Het uitzicht vanaf het terras op de tuin gaf al een goede voorzet waarom de keuze voor een excursie naar het landgoed was gemaakt. De tuin heeft in de laatste jaren een renovatie ondergaan en was zeer kleurrijk en mooi aangelegd. Naast de siertuin beschikt het landgoed over een prachtige parktuin met werkelijk monumentale bomen. Het gezelschap begaf zich op de 'witte pauwenroute'. Een kabbelend beekje aan de ene zijde, een vennetje aan de andere zijde en inderdaad, een heel aantal witte pauwen. Paraderend met hun opgezette veren een leuk gezicht. Inmiddels kregen we er nog een aangename zon bij, het werd steeds mooier.

Gelukkig was Willemijn Cappetti aanwezig voor het, vooral bij mij, hoognodige botanisch onderricht, want goh.. ik weet er toch echt heel weinig van! Een daar veelvuldig groeiende plant, die bij ons in de tuin ook welig tiert, heet dus nagelkruid en oh, zijn dat de koningsvarens?! Het was een mooie, leerzame wandeling. Tussendoor wat sporen van varkens, reeën en mensen (waarom ruimen sommige mensen hun rommel toch niet op?). De op het informatiebord beloofde dieren hebben we niet kunnen ontdekken, maar dat mocht de pret niet drukken. Aan het eind van de wandeling kwamen we langs het bezoekerscentrum en de watermolen.

Landgoed Staverden is zeer de moeite waard om te bezoeken. Voor eenieder die dit graag nog op eigen gelegenheid zal doen is op internet voldoende informatie beschikbaar, maar ja, het zal niet zo gezellig zijn als bij de Maarn-Maarsbergen Natuurlijk excursie!

door: Mireille Blokhuis

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Ereleden

Willemijn Capetti, erelid!

Onder luid applaus is op de algemene jaarvergadering, 23 april 2024,  Willemijn Cappetti benoemd tot erelid van MMNatuurlijk. Waar een IVN-gidsenopleiding al niet toe kan

Lees verder »