Van een excursie met onze vereniging MMN vind ik zo aardig, dat je op stap bent met een groep, ditmaal ruim 30 mensen, die allen de Natuur en ons Milieu belangrijk vinden. Sietse Aaltsma, onze gastheer, toonde zich een gezellige rondleider en zijn verhaal was zeker de moeite waard. Het WNF-kantoor is, na een grote verbouwing, een soort taartjesdoos voor gretige milieuvrienden en -vriendinnen. Het uiterlijk van het gebouw wordt gedomineerd door houten lattenschermen vóór de gevels, die zijn bedoeld om het licht van de zon door te laten en tegelijkertijd de warmte-instraling te beperken.
Deze schermen geven het gebouw m.i. een fraai en stoer karakter, maar vormen ook een belangrijke bijdrage in het streven om het gebouw CO2-neutraal te krijgen. Daarvoor is verder een warmtekrachtkoppeling gebouwd, bijgestookt met koolzaadolie. Er wordt door buizen tot 100 m. diepte water gecirculeerd, dat in de winter bijdraagt aan de verwarming en in de zomer aan de koeling van het gebouw. Ten slotte zijn op het platte dak 250 zonnepanelen gemonteerd en bestaan de ruiten uit drielaags glas.
Deze maatregelen zijn duur in aanleg en onderhoud, maar als je kennis neemt van de kosten van de verwarming en vooral de koeling van een 'normaal' gebouw, dan is het terugverdienen van deze installatie een reële toekomstmogelijkheid. Vaklui zeggen dat dit soort energiebeleid binnen tien jaar uitbreiding van traditionele (kern-)centrales overbodig gaat maken. Persoonlijk vond ik het jammer, dat deze zakelijke kant wat onderbelicht bleef.
De nadruk kwam bij de rondleiding meer op de nestgaten voor vleermuizen en meesjes in de gevels, een voordeurmat van gerecyclede autobanden, de bamboe trapleuningen en de opvang van regenwater, dat via een sloot naar de kelderopslag wordt gevoerd. Dat deze sloot, met bijbehorende vijver, d.m.v. beluchting helder wordt gehouden, sprak mij aan.
Ik vond het een gezellige en interessante excursie.
Door: Jan van Engelen